Érzelmi állapotok, illetve zene hatása az edzéseinkre

BEVEZETŐ

Ebben a modulban egy olyan témakörröl fogunk beszélni, ami kívülről rendkívül általánosnak tűnhet, viszont ha egy kicsit részletesebben megvizsgáljuk, megértjük, akkor brutálisan sokat tud hozzátenni az edzéseinkhez.

Amiről szó lesz, az főként a zene, az érzelmi állapotok és annak hatásai az edzésbeli teljesítményünkre levetítve. Észreveheted majd, hogy többször csapongok az érzelmi hatások és a zene témakör között az anyag során. Ennek az oka az, hogy zenefüggőségemből fakadóan olyan érzelmi kilengéseket tapasztaltam, amik már rendkívül feltünőek voltak. Emiatt annó rendkívül érdekelni kezdtek az érzelmek, azok működései, hatásai az emberre. Tanulmányaim, tapasztalásaim során arra jutottam, hogy teljesítményünk, energiaszintünket kiemelten befolyásolják érzelmi állapotaink. A zene pedig egy olyan eszköz, ami csettintésre megtudja változtatni kedélyállapotunkat. Zenét pedig az emberek többsége hallgat edzés közben, éppen ezért ez egy rendkívül fontos témakör lesz. Ugyanis zenehallgatási szokásaink sokmindent elárulnak rólunk, érzelmi hátterünkről, a tudatalattinkról.

Nos a háttérsztori onnan indul, hogy brutálisan zene függő voltam amikor elkezdtem komolyabb szintekre lépni az edzésben. Első körben csak az edzéseim teltek úgy, hogy folyamatosan zenét hallgattam. Minden komolyabb gyakorlatot egy zene által befolyásolt fokozott érzelmi állapotban viteleztem ki. Majd konkrétan már buszon ülve is folyamatosan zenét hallgattam és vizualizáltam magamat edzés közben, ahogyan kivitelezem a megtanulni kívánt gyakorlataim.

Nos a háttérsztori onnan indul, hogy brutálisan zene függő voltam amikor elkezdtem komolyabb szintekre lépni az edzésben. Első körben csak az edzéseim teltek úgy, hogy folyamatosan zenét hallgattam. Minden komolyabb gyakorlatot egy zene által befolyásolt fokozott érzelmi állapotban viteleztem ki. Majd konkrétan már buszon ülve is folyamatosan zenét hallgattam és vizualizáltam magamat edzés közben, ahogyan kivitelezem a megtanulni kívánt gyakorlataim. 

Őszintén tudatosság nélkül ezt a tevékenységet, meg életstílust simán meglehet bélyegezni azzal, hogy megszállott voltam. De utólag nézve ez teljesen rendben van és szükséges is volt ahhoz, hogy elérjem azokat a dolgokat, amiket elértem… Az érdekes rész azonban nem ez, a történetből. Egy kis idő után, amikor már nagyon durván benne voltam ebben a zenefüggőségben megfigyeltem azt, hogy nem tudok úgy teljesíteni edzés közben, ha valamiért nem vagyok abban a fokozott érzelmi állapotban, amit a zene biztosít számomra. Évekig nem tudtam erre a jelenségre magyarázatot adni, de valójában nem is kerestem tudatosan. Viszont ahogy teltek az évek, és egyre mélyebben nyitottam az önismeret világa felé, külföldi mentorokkal kezdtem együttműködni, akik főképpen NLP trénerek voltak.

Ennek hatására elkezdtem ezt a témakört tudatosabban, és egy magasabb tudásforrással vizsgálni. Így született meg ez az anyagrész.

Amiből kiindulunk tehát, hogy különböző fokozott érzelmi állapotok hatására pozitív, illetve negatív irányba billen az edzésbeli teljesítményünk. Ugyanis az érzelmi állapotaink hatására szervezetünk különböző hormonokat termel. Ezek a hormonok befolyásolják az energiaszintünket, az energiaszintünk pedig befolyásolja a teljesítményünket.

A másik aspektusa a vizuális tanulási technikának, maga a vizualizációs technika. A vizualizáció lehetővé teszi számunkra azt, hogy az elméleti tudásunkat a képzeletünk segítségével gyakoroljuk, és a tudást mélyítsük magunkban. Ennek a tudásnak a mélyítése, gyakorlása mentális szinten, elő fogja segíteni a gyakorlati sikú fejlődésünket, és sokkal gyorsabban tanulhatunk meg új gyakorlatokat. Mindezt azáltal, hogy ezek a berögzült, folyamatosan felidézett elméleti tudások a tudatalatti kompetenciánk szintjévé válik.

A tudományos magyarázata ennek főképpen az agyi neuronok, és azok kapcsolatainak megértésében rejlik. A neuronok hírvivő sejtként működnek az agyunkban, és elektromos jelek segítségével bocsájták ki az üzenetüket. Például amikor írsz, akkor bizonyos agyi neuronok elküldik az “ujjak mozgatása” jelet egy másik neuronnak, és ez az üzenet az agyból egészen az ujjakig eljut.

Agyunkban több millió neuron kapcsolat létezik, és ez minden egyes új dolog megtanulása során bővül. Amikor valami új dolgot tanulunk meg, agyunkban egy új neuron kapcsolat alakul ki. Az, hogy egy adott új megtanult dolgot milyen gyorsan, és milyen effektíven tudunk kivitelezni, az attól függ, hogy az agyunkban milyen erősek a neuron kapcsolatok. Két neuron közötti kapcsolatot egy úgynevezett myelin burok vesz körül. Ennek a buroknak a vastagsága fogja meghatározni azt, hogy az adott inger milyen erősséggel bír. Tehát, ha például megszeretnél tanulni egy új gyakorlatot street workouton belül, amihez már rendelkezésedre áll az alap erőnléted, az önmagában még nem fogja azt jelenteni, hogy a gyakorlatot te tökéletesen egyből kitudod vitelezni. A gyakorlat támpontjairól alkotott tudásod fogja meghatározni ezt. Ez a tudás pedig az agyadban egy neuron kapcsolat berkein belül megtalálható. A neuron kapcsolatok között minél vastagabb a myelin burok, annál erősebb az üzenet minőségének biztosítása a fizikai kivitelezés szempontjából. A jó hír az, hogy a myelin burok úgyanúgy működik mint egy izom. Folyamatos terhelés hatására mindig vastagabbá, erősebbé regenerálódik vissza. Tehát innentől kezdve tisztává válik az, hogyha egy adott gyakorlatot vizuálisan, képekben gyakorlunk, akkor fényévekkel effektívebben és gyorsabban tudunk új gyakorlatokat megtanulni.

A biohacking modulban már szó volt erről a témakörről, picit felszínesebben ugyan, de már akkor is felhoztam azt a kutatási példát, amely során Dr.Biasiotto Chicagoi egyetemen végzett tanulmányát mutattam be röviden. A kutatás során büntető dobásokat kellett az alanyoknak dobniuk kosárra, és azt mérték, hogy milyen hatékonysággal tudnak betalálni. Az embereket 3 csoportra bontották:

Az első csoport mindennap 1 órát gyakorolta a büntetődobásokat.

A második csoport csak vizualizálta, hogy büntetődobásokat végeznek.

A 3. csoport nem csinált semmit az első mérés utáni 30 napban, majd a 30 nap után újra elvégeztették a tesztet velük is.

  • Az első csoport teljesítménye 24%-al nőtt
  • A második csoport teljesítménye 23%-al nőtt, anélkül, hogy a labdához értek volna.
  • A 3. csoporté pedig az elvárásoknak megfelelően nem nőtt.

További hasonló kutatásokat itt érhetsz el a témában: https://digital.library.txstate.edu/bitstream/handle/10877/5548/EKEOCHA-THESIS-2015.pdf

Az egyik legfontosabb alapelv, ami már majdnem a kezdetektől beépült az edzéseimbe, az a tudatos videós elemzések. Először csak tudattalanul videóztam az edzéseimet és nem célszerűen használtam ezt az elvet, hiszen csak szimplán látni akartam magamat a gyakorlatok közben. De kezdetben sosem elemeztem ezeket a felvételeket célszerűen, egy jó ideig. Majd mikor 2015-16 környékén rengeteg street workout videó árasztotta el az internetet, elkezdtem összehasonlítani a saját videóimat ezekhez a felvételekhez. Eleinte csak motiváicóképpen nézegettem más gyakorlatainak felvételeit, mint ahogy a legtöbb ember, ha motivációt szeretne gyűjteni az edzéseihez. Aztán egy pár hónappal később elkezdtem felismerni szépen lassan, hogy a gyakorlataim kivitelezésbeli szempontból kisértetiesen kezdenek hasonlítani azoknak az embereknek a kivitelezéseire, akiknek a tartalmait napi rendszerességgel fogyasztom. 

Ez azért fontos, mert szimplán nagyon sok olyan atléta volt aki posztolta a gyakorlatait, és ugyan megtudott csinálni egy általam megtanulni kívánt gyakorlatot, de nem tökéletes kivitelezéssel, éppen ezért az ő tartalmaikat sohasem fogyasztottam konzisztensen. Egyszerűen valamiért tudatalatt azt éreztem, hogy kihatással van rám az, hogy milyen kivitelezésű gyakorlatok videóit “fogyasztom” napi szinten. Éppen ezért 3-4 olyan atlétának, tornásznak néztem a videóit, akinek a gyakorlatáról mind erőszintben, mindpedig kivitelezési szempontból álmodoztam.Ez volt az a pont, amikor elkezdtem többet foglalkozni azzal, hogy hogyan tudom a saját technikai kivitelezéseimet a legmagasabb szintre emelni szimplán a vizuális képességeim fejlesztésével, és kialakítottam egy olyan rendszert, amit a klienseimmel is folyamatosan alkalmazunk. Ebben a tréningben ez a rendszer kerül bemutatásra.

Hogyan befolyásolja az érzelmi állapotunk, és a zene a teljesítményünket?

Azt bizonyára te is észrevehetted, hogy különböző zenetípusok különböző érzelmeket váltanak ki belőled. Különböző alkalmak, események során pedig különböző típusú zenéket hallagtsz. 

Ahhoz, hogy konkrétan megértsük minden szegletét ennek a témakörnek, egy kicsit mélyebben bele kell ásnunk magunkat az érzelmek különböző típusaiba és azok teljesítménybeli, illetve hétköznapi hatásaiba. Aztán pedig megnézzük, hogy a zenét, hogyan tudjuk előnyünkre kovácsolni edzéseink során.

Ahhoz, hogy a hétköznapok kihívásait, nehézségeit, feladatait magas színvonalon tudjuk megoldani, menedzselni, törekednünk kell a megfelelő energiaszint fenntartására. Ahhoz, hogy elegendő energiával rendelkezzünk ezen kihívások legyűrésére, oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra, a testmozgásra, és az elegendő pihenésre. 

Az egyik legfontosabb dolgot pedig kihagytam ebből a képletből, mert manapság nem beszélünk sokat róla annyira részletgazdagon és egy kicsit össze is függ az előbbi 3 dologgal. Ez az aspektus pedig az érzelmi állapotunk menedzselése. A menedzseléshez tartozik az érzelmek miértjeinek, hatásainak felismerése, és újraprogramozása. 

Az érzelmeink tudatos menedzselése lenne az egyik legfontosabb dolog a hétköznapjaink hatékony menedzselésének szempontjából. Különböző érzelmi állapotok különböző hormonokat termelnek a szervezetünkben, amik befolyásolják az energiaszintünket, teljesítőképességünket.

Az egyik legnagyobb energiagyilkos állapot az a folyamatos stresszhelyzet. 

Tudományos szempontból az állandó stressz olyan, mintha szüntelenül túlélőmódban élnénk. Ha stresszes élményt élünk át, amely valamiféle fenyegetést jelent számunkra (tehát előre kiszámíthatatlan, az irányításunkon kívül eső helyzetbe kerülünk), egy primitív idegrendszer, az úgynevezett szimpatikus idegrendszer lép működésbe, testünk pedig óriási energiákat mozgósít hogy reagálni tudjon a stresszre. Fiziológiai értelemben a test automatikusan rácsatlakozik azokra a forrásokra, amelyek ahhoz kellenek, hogy megtudjon birkózni az aktuális “veszéllyel” – ennek evolúciós okai vannak.

A pupillák kitágulnak, hogy jobban lássunk, szaporábbá válik a pulzusunk és légzésünk, hogy el tudjunk futni, felvegyük a harcot, vagy eltudjunk rejtőzni. – alias, több glükóz kerül a véráramba, hogy a sejtek több energiához jussanak, a vér pedig a végtagokba áramlik a belső szervek helyett, hogy gyorsan tudjunk mozogni, ha úgy hozza a szükség. Az immunrendszer működése fokozódik, majd visszaesik, miközben az adrenalin és a kortizol elárasztja az izmokat, és energiát ad ahhoz, hogy vagy elmeneküljünk a stressz kiváltója elől, vagy felvegyük vele a harcot. A keringés csökken a racionális agyban, viszont megnövekszik az utóagyban, így kevésbé tudunk kreatívan gondolkodni, ehelyett inkább az ösztöneinkre hagyatkozva hozunk azonnali döntéseket. 

Nos, rövidtávon mindannyian úgy vagyunk felépítve, hogy meg tudjunk küzdeni a rövid ideig fennálló stresszel. Azonban ha tudatosan nem oldjuk meg ezt a stresszforrást, és tovább hergeljük magunkban a negatív gondolatokat, akkor a testet ellehetetlenítjük a normál helyzet visszaállásától, ugyanis, ha a stresszhelyzetet megoldjuk, vagy vége van, akkor csupán a megfelelő gondolati menedzsmenttel, tudatosan képesek leszünk magunkat kizökkenteni ebből az állapotból, és pár órán belül visszaáll a szervezet a normál üzemmódra, és helyreállítja energiaszintjét.

Vagy ellenkező esetben, ha valamilyen öröm ér minket, vagy kielégülés, hála, szeretet, akkor a szervezetünk olyan kémiai anyagokat termel mint például oxytocin, dopamin, serotonin. Ezek a kémiai anyagok, megfelelő kontextusban emelik az energiaszintünket és a teljesítőképességünket.

Mit értek megfelelő kontextus alatt? Ezeket a kémiai anyagokat olyan cselekvések, élmények során is termeli a szervezetünk, amelyek nem szolgálják a fejlődésünket. Például alkohol fogyasztás, értelmetlen social media tartalom fogyasztás, állandó maszturbáció. Ezek a cselekvések egy adott pillanatban örömérzettel járnak, mivel ekkor a szervezet jóval nagyobb mennyiségben termel ilyen kémiai anyagokat rövid idő alatt. Viszont amikor a szervezet visszaáll a normál szintre, újból ugyanarra a magas dózisra fog vágyni, mint amit ezen cselekvések során megtapasztalt. Éppen ezért olyan addiktív például a tiktok platform. Pont erre az alapvető biológiai-pszichológiai folyamatra épül. Ráadásul a cselekvés maga nem jár hosszabbtávú hasznokkal az egyénre nézve, és ez alapvetően elindít egy negatív gondolati sémát az emberben.(általában a cselekvés közben egy idő után nyomasztó érzés megélése, vagy a cselekvés utáni bűntudat, hogy feleslegesen teltek a percek) Ez tehát a definíciója a nem megfelelő kontextusnak.

Valójában mindannyian vágyunk a megbecsülésre, az elismerésre, arra hogy értékesnek és hasznosnak érezzük magunkat. Ezeknek a dolgoknak a megéléséhez pedig folyamatos alkotásra, teljesítményre, fejlődésre van szükségünk. Ha a munkádban alkotsz valamit, amiért elismernek, vagy te elismersz, akkor az egy olyan kontextus keretein belül fog ilyen kémiai anyagokat termelni, amik teljesen más hosszútávú gondolati spirált indítanak el az emberben, amik egy fokozott, kiegyensúlyozottabb érzelmi állapotot biztosít számunkra.

Ahhoz, hogy ezt ténylegesen megértsük, érdemes egy pillantást vetni az 1900-as évek egyik legelismertebb pszichológusának szükséglet elméletére, a Maslow piramisra. Ez a piramis ábra azt reprezentálja, hogy az emberi szükségleteknek milyen szintjei vannak. 

A fennt említett két szélsőséges példa tökéletesen reprezentálja azt, hogy míg például egy másfél óra értelmetlenül eltöltött idő az interneten miért nem fog hosszútávú örömérzetet biztosítani. Az adott másfél óra keretein belül, a dopamin szintünk fel-le ugrál a különböző tartalmak böngészése során, majd mikor megunjuk a cselekvést, teljesen leszívva érezzük magunkat. Tehát hiába termelődött a szervezetünkben boldogság hormon, maga a cselekvés nem támogatta a szükségleteinket, és a hatalmas dopamin szint kilengések miatt motiválatlannak, kedvtelennek érezzük magunkat bármilyen más cselekvés elvégzése iránt. (Hiszen azok a cselekvések, amik az önmegvalósításunkkal kapcsolatosak, azok erőfeszítésekkel járnak, és nem is történik a szervezetben irreálisan nagy érzelmi kilengés)

Ugyanilyen hatást ér el az alkohol, a drogfogyasztás is a szervezetünkben. Rövid idő alatt, túlzott mennyiségben termelődnek a szervezetben ezek a kémiai anyagok, és nem tartanak hosszú ideig. Éppenezért olyan könnyű rájuk függeni, hiszen a szervezet, folyamatosan sóvárogni fog ezekért a kémiai anyagokért. 

Viszont ezzel ellentétben például a testmozgásbeli fejlődésünk, a munkahelybeli / tanulmánybeli sikereink etc..,  erősen táplálják a szükségleteinket. Ebből kifolyólag ha olyan cselekvéseket csinálunk, amik hosszútávon kifizetődnek számunkra, és beletartoznak ezek a kifizetődések a szükségleti piramisunkba, akkor jóval magasabb energiaszinttel fogunk rendelkezni, hiszen a szervezet folyamatosan a megfelelő kontextusban és arányban állítja elő ezeket a kémiai anyagokat. 

A második kontextus jóval előnyösebb számunkra egyértelműen. Viszont ahhoz, hogy ezt az érzelmi állapotot fenntartsuk fel kell ismernünk, hogy rendezett, konzisztens munkára van szükség a hétköznapokban. Felsimerni a cselekvéseink, szokásaink következményeit. Ha tele vagy olyan szokásokkal, amik nem támogatják az előrehaladásod, annak oka van. Ha olyan cselekvéseket csinálsz, amiket nem élvezel, és nem próbálod a kezedbe venni az irányítást, akkor a téged nem szolgáló negatív szokások fognak eluralkodni a hétköznapjaidon egyfajta kompenzációként. Hiszen ha nem élvezed a munkaköröd, a tanulmányaid, akkor folyamatos nyomás alatt vagy. Stresszhormonok uralkodnak a szervezeted felett. Szabadidődben azokat a tevékenységeket fogod keresni, amik boldogsághormonokat termelnek a szervezetedben. Rövid idő alatt, és az átlagosnál magasabb mennyiségben. Lehet ez a folyamatos hétvégi alkoholfogyasztás megtestesülése, a napokig tartó netflix sorozatok fogyasztása, túlzott szexuális tartalmak fogyasztása, órákon át tartó social media pörgetés stb… Ha az adott ember nem montorozza magát rendkívül nehéz kiszakadni ebből a ciklusból. A Biohacking tréning első szintje nem véletlenül fókuszál az alapvető produktivitási és hiedelemrendszerek megreformálásáról. Erről a témáról a biohacking tréningben jóval részletesebben beszélünk és különböző gyakorlati feladatokkal mutatom meg, hogy hogyan lehet ebből a szituációból kiszakadni.

Lényegében tehát arról van szó, hogy a gondolataink, kiváltanak különböző érzelmi állapotokat belőlünk, és az érzelmi állapotok befolyásolják az energiaszintunket.

Most, hogy kicsit tisztába tettük azt, hogy milyen érzelmi hatások, milyen reakciókat váltanak ki a szervezetben, és hogy a különböző életvitelek hogyan befolyásolják ezt, egyszerűbb lesz monitorozni saját magad, illetve belevághatunk a konkrét témába, hogy a zene, hogyan befolyásolja az érzelmi állapotunkon keresztül a teljesítményünket.

A külvilágból érkező információt úgy dolgozzuk fel, hogy a különböző érszékszerveink segítségével érzékelünk, majd az agyunkban lévő neuronok(idegsejtek) kommunikációba lépnek egymással, kémai és elektromos jelek segítségével. Minden egyes neuron ún. csomópontokon(szinapszisokon) keresztül kapcsolódik egy másik neuronhoz.

Minden alkalommal, amikor felismersz egy ismerős arcot, hallasz egy hangot, tanulsz valami újat vagy olvasol egy szöveget, neuronok milliói kommunikálnak egymással több százmillió szinapszison keresztül. Minden egyes neuron különböző információt tárol az agyadban. Információt, amik múltbeli tapasztalatokból fakadnak. Különböző neuronkapcsolatok életbelépésekor a szervezet különböző különböző kémiai anyagokat, hormonokat szabadít fel a szervezetben, illetve a neuronkapcsolatok azok, amik jelet küldenek az idegrendszeren keresztül, az izmoknak is. 

Tehát lényegében úgy működünk mint egy rádió adó-vevő. A külvilágból érkező információkat dekódoljuk az agyunk segítségével, a dekódolt információk érzelmet váltanak ki bennünk, ezek az érzelmek meghatározzák a kedélyállapotunkat, és ezt a kedélyállapotot fogjuk a külvilág felé is sugározni. Ezért létezik olyan fogalom, hogy energiavámpír, vagy ezért látja valaki rajtad azt, hogyha jó, vagy rossz kedved van.

Így tudjuk kézzelfoghatóvá tenni azt a fogalmat, mondást hogy “milyen jó kisugárzása van valakinek”. A kisugárzás valójában az adott személy energiaszintjét reprezentálja, a gondolatai és érzelmei végtermékeként.

Ugyanis, minden egyes ember rendelkezik egy szemmel nem látható energiamezővel. Ez az energiamező pedig tartalmazza azokat az információkat, amik a te lényedet reprezentálják. Ezt az energiamezőt nevezhetjük másnéven aurának is. Az aura egy olyan elektromágneses spektrum, amit szemmel nem látunk.

Csak hogy szemléltessem csatolok egy képet, amin tökéletes látszik, hogy a szemünkkel mi az a spektrum amit mi érzékelhetünk.

Azt tudhatod már, hogy minden egyes frekvencia információt hordoz. Egy jó példa erre a rádióhullámok. A rádióhullámok mindenhol ott vannak körülötted, mégsem látod szabad szemmel. Ha bekapcsolsz egy rádiót, akkor rátudsz kapcsolódni bizonyos hullámhosszokra, jelekre, a rádió adóvevője pedig elkapná azt a jelet, és hallhatóvá tenné az adott frekcenvencia információs halmazát. Tehát dekódolná az információt, éppúgy, mint ahogyan azt az agyunk is teszi a külvilágból érkező információkkal.

Ugye beszéltem arról eddig, hogy minden külvilágból érkező impulzust az agyunk dekódol, majd a dekódolt információt a külvilág felé “sugározzuk”. Mindezt úgy, hogy a dekódolt információt fel is dolgozzuk, tehát érzelmi hatásokat váltanak ki belőlünk.

Azért beszéltem erről a témáról eddig ennyit, hogy megértsd azt, hogy a zene szempontjából hogyan működik ez.

Itt van például ez a zene lista: LINK

Csukd be a szemed, és hallgass bele bármelyik zenébe legalább 1, 1:30mp-ig és figyeld meg milyen érzelmi, és gondolati reakciók indulnak el benned. De főképpen, hogy a zene milyen érzést vált ki belőled.

Ha végeztél, akkor itt van ez a zene lista, ebbe is hallgass bele: LINK

Illetve végezetül ebbe: LINK

Megfigyelheted azt, hogy mind a 3 zene műfaj különböző érzéseket vált ki belőled. A zene segítségével programozni tudod az érzelmi, és ezáltal a teljesítménybeli állapotod is.

Érzelmi menedzsment, illetve érzelmek hatásai a teljesítményre

A túlélési érzelmekhez kapcsolódik a nemi vágy, illetve fájdalom. A nemi vágy esetében olyan energiákról beszélhetünk, amiket vagy tudatos fókuszváltással felhasználunk az edzéseink/hétköznapi cselekvéseink során, vagypedig levezetjük szex/önkielégítés által. Az utóbbi következménye az, hogy elveszítjük azt az energiaforrást. Napi 2-3x maszturbálni/szexelni, illetve hónapokon keresztül megvonni a szexet… Egyik véglet sem megfelelő. Érdemes megfigyelned azt magadon, hogy milyen helyzetekben, milyen napszakokban milyen hatással van rád a szex/önkielégítés. Nagyobb teljesítmény előtt jóval előnytelenebb levezetni a szexuális forrásaidat, mintsem felhasználni őket az adott cselekvéshez. A későbbiekben mutatni fogok néhány olyan technikát, amivel a szexuális gondolataid, fókuszod áttudod csoportosítani, fordítani az elvégzendő feladat teljesítménybeli növelésére. A fájdalom mint érzés lehet fizikai, vagy lelki eredetű. Ez egy alapvető túlélési érzelem, ami priorítást kap az adott jelen pillanatban, éppen ezért, ha lelki eredetű dologról van szó, fontos hogy megéld, ne pedig elnyomd magadban. Az elnyomásból, az elfojtás következik, ami már többszöri alkalommal jelenti az elnyomást. Kvázi a lelked szeretné, hogy megéld az érzelmet, de az egod harcol ellene, és a szőnyeg alá söpri. Ha nem éled meg a fájdalmat (pl: szeretteink elvesztése, szakítás), akkor ezek az élmények egy erős begyógyulatlan sebként maradnak meg bennünk, amiket az élet újra és újra feltéphet. Minél később éled meg a fájdalmat, minél jobban törekszel az elnyomásra, később annál sérülékenyebb leszel. Ebből kifolyólag az egód túl fog működni bizonyos szituációkban, amikor azt érzi, hogy ez a seb potenciálisan felszakadhat. Ha fizikai fájdalomról beszélünk, akkor pedig egyértelműen foglalkozni kell a kiváltó okkal, és a seb, sérülés helyreállításával.

Nemi vágy esetén a következő gyakorlatokat végezd, hogy fókuszt tudj váltani:

1. Határozd meg, hogy az elvégzett rövid rutin után, milyen cselekvésre fogod összpontosítani a figyelmed.

2. Hidegzuhany (2-3 perc) / légzéstechnika (Wim hof, DMT)

3. Meghatározott cselekvés végzése 

Az áldozatszerep, a szenvedés, a szégyenérzet, a bűntudat mind olyan érzelmek, amelyek a múltban tartják a gondolati síkodat. Egyúttal a múltban ragadt gondolati síkkal párhuzamosan a jelenben is a múlt történéseit, és az ezekhez kapcsolódó érzéseket éled folyamatosan. Ezek az érzelmi állapotok kiemelten olyan alacsony energiaszintet biztosítanak, amik rontják a teljesítményed, és elveszik a fókuszod.

Ezekben az érzelmi állapotokban a következő gyakorlatokat végezd, hogy visszarántsd magad a jelenbe: (sorrendben végezd)

1. Határozd meg, hogy az elvégzett rövid rutin után, milyen cselekvésre fogod összpontosítani a figyelmed.

2. Hidegzuhany (2-3 perc)

3. Légzéstechnika (Wim hof, DMT)

4. Magas frekvenciájú zene hallgatása az 5. ponttal párhuzamban (Példa link)

5. Meghatározott cselekvés végzése

A félelem, a harag, az irányítás, a hatalom, az akarat olyan energiaforrások, amiket az edzésben rendkívül könnyedén letudunk vezetni. Mivel ezek magasabb energiájú rezgések, ezért kiemelten hozzátudnak járulni ahhoz, hogy ad 1 a teljesítményünket fokozzuk, ad2 pedig, hogy a hétköznapok során, a társadalmi életünkben ne ezek az érzelmi állapotok által generált viselkedésminták tükrözzék a személyiségünket.

Ezek azok az érzelmi állapotok, amiket hogyha azonos információs töltetű zenével összepárosítunk, akkor hihetetlen eredményekre vagyunk képesek az edzések során.

Ilyen zenetípusok pl: Metal, trap, trap rap, rap, techno, dubstep

A hála, a szeretet, az elismerés, az öröm, a szabadság, a boldogság olyan érzelmek, amik túlmutatnak a bizonyítás vágyain. Ezekben az érzelmi állapotokban felszabadultan, örömtelien, és fókuszáltan, a jelenben tudsz figyelni az adott cselekvésre.

Ilyen kedélyállapotok esetén edzésközben semmiképpen nem javaslok olyan zenéket hallgatni, amik más, alacsonyabb energiaszintet reprezentáló érzelmeket hoznának fel benned. Hiszen az edzés célja az lenne, hogy ezekfelé az érzelmi állapotok felé haladjunk a hétköznapok során. Ha már alapból megvan ez, akkor csak élvezzük az edzést, és keressünk olyan zenéket, amik emelik/ hozzájárulnak ezekhez az érzelmi állapotokhoz.

Minden zenetípushoz érzelmek kötődnek. (agyi neuronokkal kapcsolatosan már kifejtettem) Az, hogy milyen zene vált ki belőled egy adott pillanatban érzéseket, az több dologtól is függ. Például az első alkalom, amikor egy adott zenetípust hallgattál, akkor milyen érzelmi állapotban voltál, illetve az előtte lévő időszakokban milyen érzelmi állapotok jellemezték az életed. 

Például: Jánost megalázásig ugráltatja a főnöke, a munkahelyén nap mint nap beégeti munkatársai előtt, ami folyamatosan egy fokozott érzelmi állapotot vált ki Jánosból személyiségjegyeitől függően. János alapvetően masculinabb férfi, éppen ezért nem viseli jól ezt a szituációt, és passzívan elfojtja magában ezeket a történéseket. Nyilvánvalóan dühös, és mérges főnökére. Ez jellemzi kedélyállapotát, már hetek óta. Hazafelé menet kap egy rossz hírrel kapcsolatos hívást, ami rányomja a bélyegét hétköznapjára. A kocsi rádióban pont egy metál zenét kapcsolnak be (soha nem hallgatott metált, egyszerűen nem találkozott sűrűn ezzel a műfajjal), ami egy még fokozottabb, ámbár eksztázissal párhuzamos, indulatos kedélyállapotot idéz elő. Menet közben meg is áll a benzinkúton, és gyorsan le is menti a telefonjára ezt a számot. János innentől kezdve fokozottan kedvelni fogja a metál zenéket.

János esetében kvázi mint egy polaroid kép, úgy ég be az agyába ez a fokozott érzelmi állapot. Ehhez az érzelmi állapothoz pedig az adott stílusú zenét fogja kötni az agya. A jövőben tehát ha meghall egy ilyen, vagy ehhez hasonló zenét, agya egyből ezeket az érzelmeket fogja felidézni benne.

Azonban, ha Jánost máshogy közelítjük meg, például ugyanúgy életében nem hallgatott metált zenét, viszont munkahelyén kiváló állapotot ápol főnökével, és még orrba szájba is dícséri őt napközben, és külön kiemeli őt munkatársai előtt, akkor ha ez a János ül be kocsiba és hallja meg a metál zenét, valószínű, hogy egyből kapcsolt is volna tovább egy az ő érzelmi állapotával megegyező zeneszámra. 

Tehát lényegében ha a jelen pillanatban megélt érzelmi állapotunk nem azonos a hallott zene információs értékével, és emellett még a múltban nincs is berögzült emlékünk egy zenetípussal kapcsolatosan, akkor nem fog belőlünk érzelmeket kiváltani egy adott dal/dal típus.

A jelen pillanat ereje - illetve hogyan ragad az emberek 90%-ának elméje a múlt és a jövő aggodalmai között?

Hétköznapjaink cselekvéseinek legnagyobb aránya rutinszerű, automatikus cselekvésekből áll össze. Reggel felkelsz, eszedbe jut, hogy milyen tevékenységeket kell végezned az adott nap, milyen emberekkel veszed körbe magad, ezzel párhuzamosan a gondolatok mellé érzelmek is kapcsolódnak. Érzelmek, amik múltbeli tapasztalatokhoz köthetőek. Megfigyelhetted már, hogy az érzéseink úgy működnek, hogy érzed magad egy bizonyos módon, majd az elméd újabb olyan gondolatokat generál, amik azonosak ezekkel az érzésekkel. Tehát egy gondolat kialakít egy érzelmet, majd az adott érzelem olyan új azonos gondolatot generál, a testben és az agyban különböző kémiai anyagok szabadulnak fel, és emiatt a félelem érzet fennmarad. 

Ez pedig egy ördögi kört alakít ki az elmédben. Például, ha megfogalmazódik benned egy gondolat, ami izgatottsággal tölt el. Például, hogy a jövőben tudod, hogy mész nyaralni külföldre, egy tengerparti szállás közelébe, akkor ez az izgatottság érzet, továbbviszi ezt a folyamatot, és új olyan gondolatokat generál, aminek a hatására mégtöbb kémai anyag szabadul fel a szervezetedben, és így folyamatosan fennmarad az érzelmi állapot. Vagy ha támad egy félelmetes gondolatod, akkor félelmet kezdesz érezni, az érzés pedig táplálja tovább az elmét újabb és újabb félelmetes gondolatokkal. Amiért kialakul ez a gondolati – érzelmi spirál, annak az oka az, hogy az elmédben és a testedben ilyenkor különböző kémiai anyagok szabadulnak fel, amik táplálják tovább ezeket a érzelmi – gondolati spirálokat. Az ilyen gondolati spirálok ellehetetlenítik az embert a jelen pillanatra való fókuszálástól. 

Ilyenkor az elméd sem tiszta, és ebből kifolyólag a test sem tud a megfelelően funkciónálni. A szokásainkat ösztönszerű cselekvésként végezzük. Tehát, automatikusan, gondolkodás nélkül végezzük őket. Tudatalatt működnek. Szokásaink reprezentálják, hogy kik voltunk tegnap, kik vagyunk ma, és hogy kik leszünk holnap. Éppen ezért a legfontosabb, hogy felülvizsgáljuk azt, hogy milyen szokásainknak milyen következményei vannak. Illetve, hogy vannak-e olyan szokásaink, amik egy olyan személyiséget formálnak a jövőben belőlünk, amit szerenénk megvalósítani? Még ha nem is szereted a munkád, vagy a sulit, van-e olyan szokásod, ami kiszakít abból a megszokott környezetből, amiben élsz? Tanulsz-e valamilyen új dolgot minden egyes nap? Teszel-e azért, hogy egy új jövőt teremts magadnak? 

A legtöbben nem mozdulnak ki azokból a szokásrendszerekből, amik ahhoz az életformához láncolják őket, amit nem szeretnek. Így soha nem is képesek a jelenben élni, kimozdulni az ismert világból, az ismeretlenbe, az újba. Ha képes vagy kimozdulni az ismertből az ismeretlenbe, új olyan szokásokat kialakítani, tanulni, és megtervezni azt, hogy kit akarsz, akkor képes leszel kiszakadni egy idő után abból az életformából, amit nem szeretsz. Ami nem támogat érzelmileg, ami elszívja az életerődet. Azáltal, hogy már ebben a tréningen vagy, és edzel, fejleszted magad, formálod a tested, az elméd, már egy olyan úton vagy, hogy tudod mit kell tenned. 

A kérdés az, hogy tényleg cselekszel-e? Megcsinálod-e a gyakorlati feladatokat a tréningekből? Az új éned igazi megvalósítása valójában mindig egy döntésre van tőled. Egy döntés, hogy holnaptól kimozdulsz az ismertből, az ismeretlenbe, és teret hagysz ezáltal az új éned megvalósításának, a magasabb töltetű érzelmek megélésének, vagy sem. Ha a megszokottat választod, akkor ugyanúgy egyszerre fogsz élni tovább a múltban, ami teremti egyidejűleg a jelent, és ebből kifolyólag a jövőt is.