SZEMLÉLETMÓD TRÉNING

A MEGFELELŐ SZEMLÉLETMÓD

HA KEZDŐ VAGY

Ebben az esetben rendkívül fontos reális célokat és elvárásokat felállítani annak érdekében, hogy a produktivitásod, és a fejlődésed folyamatosan fentartható legyen. Éppen ezért nagyon fontos ez a modul, hiszen ha az elején olyan elvárásaid vannak amik irreálisak(PL: testépítő testalkat), akkor csalódni fogsz, nem fogsz úgy kinézni mint egy profi testépítő.

Viszont általánosságban azt látom, hogy ez nem is egy túlságosan bálványozandó mérce. Amit kezdőként ezzel a tréningel kapni fogsz az az, hogy egy látványos átalakuláson fog keresztülmenni a tested, ha ténylegesen belefekteted a kellő energiát és szánsz az edzésekre eleinte heti 3x 1-2 órát. Ha általánosságban kéne meghatároznom egy célt, elvárást, ami reális, akkor a tornászok testalkatát mondanám.

Ezzel kapcsolatan, amit tudni érdemes, hogy egy testépítői fizikum fentartása távol áll az egészségestől. Éppen ezért, soha nem is törekedtem arra, hogy egy ilyen fizikumot érjek el. Az első számú érték számomra mindig is az egészség volt, ez a tréning pedig segít abban, hogy megalapozza ezt az életmódot számodra.

HA MÁR HALADÓ VAGY

Konkrétan ezzel a keretrendszerrel képes leszel olyan helyzetekben is fent tartani a formádat, amikor váratlan szituációkba kerülsz és nincsenek a közeledben olyan eszközök amikkel edzeni tudnál. Az edzésmódszerekkel, illetve a különböző nehezítési módszerekkel pedig megtudod találni a tökéletes terheléseket, ami kulcsfontosságú az edzéseink során.

Fontos, hogy úgy tudsz a leghatékonyabban haladni majd, ha a legkisebb kihívások teljesítését is sikernek könyveled el. Hajlamosak vagyunk ilyen szempontból rendkívül szigorúak lenni magunkal, és nap mint nap a tükröt és a mérleget bámulni, hogy hogyan is alakulnak a dolgaink.

Ha ezt a rossz automatikus szokást lecseréled arra, hogy minden egyes szabályosan teljesített ismétlést, gyakorlatot elkönyvelsz egy sikerként, fejlődésként, akkor hidd el rendkívül élvezetes lesz számodra az edzés.

Ha pedig folyamatosan a mérleget és tükröt csekkolod, akkor sajnos nagyon gyorsan elfog menni a kedved a dolgoktól. 

Számos kutatás kimutatta, hogy az az ember aki nap mint nap több percet tölt el a tükör előtt a testének folyamatos számontartásával, az nagyobb arányban elégedetlen saját magával.

Éppen ezért én például amikor ilyen különböző kihívások elé állítom magamat, akkor azt csinálom, hogy az első és utolsó nap készítek magamról egy képet, a köztes időben pedig egyszerűen megtiltom magamnak, hogy analizáljam az átalakulásom mértékét.

Ezzel a módszerrel sokkal kontrasztosabban fogod érzékelni a fejlődésedet és sokkal nagyobb sikernek könyveled el, mintha folyamatosan elemezgetnéd magad. A képek és a befektetett energia aránya tisztán látszani fog, ezt garantálom.

A fejlődés monitorozását a tükör helyett egy teljesen más kontextusból kell megközelítenünk. 

Ahhoz, hogy fejlődésed mértékét éberen átlásd szükséged lesz arra, hogy folyamatosan feljegyezd a heti, napi szintű előre lépéseidet az előző edzésekhez képest. Ezeknek az adatoknak a feljegyzése és folyamatos elemzése viszont annál inkább nagyobb motivációval fog eltölteni.

Ehhez javaslom szerezzetek be egy sima füzetet, ahol napra, lebontva feljegyzitek, hogy hogyan alakultak a gyakorlatok, illetve hogy mennyi idő alatt sikerült teljesíteni az edzéseket.

Miket jegyezz le a füzetben?

  • Motiváció fogalma és miért is nincs rá szükségünk? + saját sztori

A motiváció az egyfajta vágy, belső igény, hogy valamit megtegyél. Gyakori probléma, hogy mi emberek a motivációra próbálunk támaszkodni az esetek többségénél, amikor valamit megkell tennünk. Viszont azt is tudni kell hogy ez egy átmeneti érzelem, ezért nagyon kis irányításod van felette és így nagy mértékben tudja szabotálni a produktivitásod.

Éppen ezért a motiváció egyben egy nagyon ártalmas dolog is tud lenni, mert ha egy személy csak erre hagyatkozik akkor az drasztikusan csökkenteni fogja a haladási lehetőségeit. 

Viszont a motiváció szimplán helyettesíthető akaraterővel. Ahhoz, hogy az akaraterőnket a megfelelően tudjuk alkalmazni, fontosnak tartom megemlíteni az integritást.

Azt, hogy mi a te miérted? Mi a konkrét célod az adott cselekedettel? És miért célod az? Például amikor tőlem megkérdezik, hogy miért csinálom a Street Workout-ot , Miért versenyzek? Régen erre a kérdésre, az lett volna a válaszom, hogy megakarom nyerni ezt, megakarom nyerni azt… Viszont azon sokáig nem gondolkodtam, hogy miért is? Miért akarok első lenni? Mit adok ezzel a társadalomnak? Jobb lesz ezzel valakinek? Rá kellett jönnöm, hogy a céljaim ezen pontjai nincsenek megfelelően definiálva. 

Hiába nyertem meg országos versenyt, értem el nemzetközi eredményt, ezzel másnak nem lett jobb. Ezen a ponton kicsit értelmét vesztette számomra ez a sport… Kérdezgettem magamtól nap mint nap, hogy miért? Miért folytassam? Már elértem amit akartam. Majd eszembe jutott, hogy mit is adott nekem ez az 5 év. 

Önbizalmat, önismeretet, magabiztosságot, új társaságot, barátságokat, kapcsolatokat, alázatot, kitartást és még sorolhatnám. Majd rájöttem, hogy még mindig csak magamra gondolok… És ekkor jöttem rá, hogy miért akarom folytatni.

Klisé, de átakarom ezeket a tudásokat, tapasztalatokat adni másoknak, nem csak az edzésbeli dolgokat, hanem azt a szemléletet, amit adott ez a sport. És ezért megyek tovább, hogy mégtöbb tapasztalatot szerezzek. Nem akarok első lenni, nem akarok mindent megnyerni. 

Élményeket, és tapasztalatokat szeretnék. Mert annó nekem ez adott értelmet az életembe. És ezeket a dolgokat az élet minden területén kamatoztatni tudom. A mozgáson felül számos új dologba kezdtem bele, és érzem, hogy az eddigi tapasztalataim rengeteget segítenek ezeknek a képességeknek a fejlődésében. 

És itt jön vissza a képbe az akaraterő. Ha van egy erős miérted, egy erős integritásod, akkor a nehéz napokon, amikor rosszra fordulnak a dolgok, akkor a motivációdat akaraterővel fogod tudni helyettesíteni. És így nem fogsz függeni a motivációtól. Hiszen annak hiányában is képes leszel helyesen a céljaidnak megfelelően cselekedni.

Akaraterő: A képesség, hogy szembe menj az ellenérzésekkel (vágy hiányában is a céljaidat támogató cselekvéseket megtenni)

Klasszikus akaraterő:

 Az a képesség, mikor képesek vagyunk igent mondani, olyan hasznos cselekedetekre, amik nehézségekbe ütköznek, vagy csak később fizetődnek ki.

Az okok, amiért motivációra vágyakozunk

  • Ha képes vagy szokásokat kialakítva, a céljaidnak megfelelő cselekvésekkel előre megtervezni a napjaidat, akkor a motivációra már egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanis ha a szokásokat, kombinálod előre tervezéssel akkor egy automatikus üzemmódba váltasz és nem kell napközben azon gondolkoznod, hogy mit csinálj, milyen kedved van, hanem tudod, hogy mikor, hol és hogy mi a dolgod.

 

  • Ha ezeket a dolgokat nem alkalmazod, akkor hajlamos lehetsz időtlen órákat tölteni felesleges cselekvésekkel, amik lehúzhatják a kedved még jobban, majd ebből fakadóan, hogy csak a motivációra hagyatkozol, maga a motiváció sem lesz meg.
  • Ezt előbb már kifejtettem, de ide tökéletesen beillik. Ugyanis, ha nincs meg egy felsőbbrendű “miértünk” meghatározva, akkor az akaraterőnket sem fogjuk tudni megfelelően felhasználni. Éppen ezért azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb dolog.
  • Ne csak azt határozd meg, hogy fogyni akarsz, hanem azt is, hogy miért? Mit fog ez adni neked? Mennyit? Hogyan? Milyen cselekvésekre lesz szükséged?

A közösségi média negatív befolyása

Ha az emberek felnéznek rád, úgy gondolod, hogy magasabb szinten helyezkedsz el a ranglétrán. Ha mások nem tisztelnek, akkor pedig úgy fogsz élni, mint aki alacsonyabb helyen van. Az, hogyan látod magad, meghatározza, hogy mennyire vagy hajlamos a mentális betegségekre.

Alacsonyabb státuszban élők hajlamosabbak a szorongásra, sokkal inkább a túlélés van a szemük előtt, nem pedig a hosszú távú céljaik. „Csak éljem túl a holnapot.” – mondják. A depresszió pedig népbetegség lett. Ez nagyban köszönhető a közösségi médiának is, ahol sok millió emberrel tudod összehasonlítani magadat.

Régebben maximum, ha 100 emberrel hasonlították össze magukat az emberek. Azokkal, akikkel közvetlenül érintkeztek. Így könnyen lehettél a legjobb valamiben közülük. Manapság viszont nagyon nehéz bármiben is a legjobbnak lenni, hiszen rögtön több millió emberrel kell versenyezned. 

Ez a jelenség sajnos az egyik legnagyobb okozója a kizárólagos motiváció függőségnek. Street Workout illetve más extrém sportok körében nagyon elterjedt lett a videó, illetve különböző sporttal kapcsolatos tartalmak folyamatos közlése. 

Mindenki ki szeretne tűnni, státuszt akar magának. Így a megosztott tartalmak nagy hatással vannak a közönségen belül egymásra. Ha látod, hogy valaki kirakott egy videót, az téged is energiával tölt el, és azon kapod magad, hogy keresed a lehetőséget arra, hogy mikor posztolhass te is egy videót. 

Vagy ennek az ellenkezője is lehet, pont, hogy nem a saját fejlődésedre, saját értékeidre koncentrálsz, hanem arra, hogy más már hol tart, mennyi idő alatt stb… Ez pedig lehúz téged mentálisan, ahelyett, hogy a saját tempódban haladnál. A jó oldal, hogy cselekvésre bíztathatja az embereket, viszont ha jobban megnézzük akkor rájöhetünk, hogy ez egyáltalán nem jó és nem is igaz minden esetben, mert személy függő, hogy kire milyen hatással van. 

Értelmét veszti az igazi integritásod, vagy lehet már csak a státusz miatt kezdted el az egészet és számodra ez az integritás. Felmerül a kérdés, megéri éveket pazarolni arra, hogy másoknak felelj meg?  Érdemes ezen elgondolkozni, hogy miért is csinálod. A közösségi média miatt , vagy a te személyes fejlődésed miatt?

Konklúzió: 

A motiváció egy csodálatos dolog, és ki is kell használnunk a benne rejlő lehetőségeket, de figyelembe kell vennünk, hogy nem egy állandó dologról van szó és nem támaszkodhatunk csak rá. Képesnek kell lennünk a lehető legtisztábban meghatározni a saját értékeinket, céljainkat ahhoz, hogy a megfelelő sebességben tudjunk fejlődni, ugyanis így a rosszabb, nehezebb időkben, motiváció hiányában a szokásaink, integritásunk és akaraterőnk együttesen fog segíteni a haladásban.